Een oude circulatiepomp vervangen: hoeveel CO2 kost dat?
Circulatiepompen: je denkt er misschien weinig aan, maar ze zijn onmisbaar voor het rondpompen van het water in de cv-ketel. De stille kracht die onze huizen en gebouwen verwarmt. Wanneer zo’n pomp kapot is, merken we dat meteen.
Installateurs krijgen regelmatig de opdracht om een circulatiepomp te vervangen. Waarschijnlijk bestellen ze uit automatisme een nieuwe pomp, bijvoorbeeld bij een technische groothandel. Maar is dit nog wel van deze tijd?
Op weg naar een circulair Nederland
We staan voor een reusachtige uitdaging: ervoor zorgen dat iedereen in de toekomst voldoende spullen en eten heeft, zonder daarmee de aarde te zwaar te belasten. De manier waarop wij nu met zijn allen produceren en consumeren, is niet toekomstbestendig. Daarom heeft Nederland als doelstelling om in 2050 volledig circulair te zijn. Dat betekent dat alle grondstoffen die in productie zijn, worden hergebruikt. Zo gaan we overtollige uitstoot van CO2 tegen en houden we de aarde leefbaar voor toekomstige generaties.
Bij voorkeur worden de goederen in een circulaire keten gerepareerd en direct weer hergebruikt. Als dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat het voorwerp niet meer te redden is, moeten alle materialen worden gerecycled. Binnen steeds meer branches en productieketens dringt dit circulaire gedachtegoed door. Alleen bestond er nog geen circulair initiatief voor de onmisbare circulatiepompen.
De cijfers liegen er niet om. Jaarlijks komen er maar liefst 830.000 nieuwe circulatiepompen op de Nederlandse markt. Hierdoor verdwijnt elk jaar ook 1.900.000 kilo oude pompen uit de productieketen. Om hier iets aan te doen, is het keteninitiatief Circopomp opgericht. De oprichters, Marco en Franjo, werken samen met groothandels, fabrikanten en sociale werkplaatsen om zoveel mogelijk oude pompen in te zamelen en op te knappen.
Zo bouwen ze een productieketen van circulatiepompen op die toekomstbestendig is. Hoe ziet deze nieuwe keten er precies uit en hoe wordt de overtollige uitstoot van CO2 beperkt?
De traditionele productieketen
Wat gebeurt er met een circulatiepomp in een traditionele productieketen?
Wanneer de circulatiepomp vervangen wordt, wordt de oude pomp behandeld als metaalafval. Meer dan de helft van dit afval wordt momenteel geëxporteerd voor verwerking buiten Nederland, bijvoorbeeld per schip naar China of over de weg naar Turkije. Met alle CO2-uitstoot van dien. Bovendien zijn de recycleprocessen buiten Nederland vaak ondoorzichtig en hebben we na export geen grip meer op de mate waarin de materialen hergebruikt worden. Vaak worden alleen heel eenvoudige voorwerpen gefabriceerd uit dit materiaal, zoals trekhaken of sneeuwkettingen.
Omdat de oude circulatiepompen veelal omgesmolten en niet hergebruikt worden, moeten er jaarlijks honderdduizenden nieuwe pompen gemaakt worden. Het vervoeren van de grondstoffen en vervaardigen van de pompen veroorzaakt uiteraard zeer veel CO2-uitstoot.
De circulaire productieketen
Circopomp wil de traditionele productieketen ombuigen naar een circulair proces. Hoe zit dit eruit en hoe besparen we hiermee op CO2-uitstoot?
Als het aan Circopomp ligt, worden oude pompen niet meer meegestuurd met het metaalafval, maar juist door heel Nederland ingezameld. Installateurs leveren de oude pompen in bij groothandels verspreid door het land. Installatiebedrijven kunnen ook zelf een inzamelpallet aanvragen bij Circopomp. Op deze wijze worden de pompen lokaal verzameld en niet meer naar het buitenland vervoerd.
Vervolgens worden de pompen met elektrisch vervoer naar de sociale werkplaats gebracht. De werknemers sorteren de pompen en bepalen of ze gerefurbished of gerecycled kunnen worden. Zelfs als de pompen niet gerepareerd kunnen worden, zijn de onderdelen vaak nog geschikt om te hergebruiken. Zo gaan waardevolle materialen niet verloren.
Wat levert deze circulaire strategie op? Circopomp heeft berekend dat ze maar liefst 900.000 kilo aan CO2-reductie bereiken wanneer ze in totaal 200.000 oude pompen inzamelen. Maar daar hebben ze jouw hulp hard bij nodig.
Hoe kan jij helpen?
Wil jij je ook inzetten voor een circulaire wereld? Meedoen is gelukkig simpel. Oude circulatiepompen kan je retourneren bij een groot aantal groothandels in Nederland.
Het maakt niet uit welk merk, type of model circulatiepomp je wilt inleveren, ze zijn allemaal welkom. Kapot of werkend, met of zonder kabel: alle pompen komen in aanmerking. Het enige wat we vragen is om de pomp droog aan te leveren.
Samen hergebruiken we materialen, reduceren we CO2 en creëren we sociale werkgelegenheid. Doe nu mee!