fbpx
  • contact@example.com

.

1.900.000 kilo circulatiepompen op de vuilnisbelt – dat kan anders met Circopomp

1.900.000 kilo circulatiepompen op de vuilnisbelt – dat kan anders met Circopomp

Hoe zorgen we ervoor dat er voor iedereen in 2050 genoeg te eten is? En dat iedereen gebruik kan maken van essentiële spullen? De manier waarop wij nu grondstoffen verbruiken, is niet houdbaar. Onze economie moet circulair worden.

In een circulaire economie is geen sprake meer van afval: materialen worden hergebruikt. De rechte lijn ‘maken, gebruiken, weggooien’ wordt een ronde cirkel: ‘maken, gebruiken, hergebruiken’. Het doel is om onze huidige economie om te buigen naar een volledig circulair systeem in 2050.

We hebben echter nog een lange weg te gaan. Om circulair te leven in 2050 zal iedereen anders moeten gaan leven. Gelukkig ontstaan steeds meer circulaire initiatieven, waar je nu al aan kan bijdragen.

Circopomp is zo’n initiatief. Wij nemen onze circulaire verantwoordelijkheid. Wij geven circulatiepompen een tweede leven en creëren sociale werkvoorziening. Maar dat kunnen we niet zonder jou.

Hoe is Circopomp ontstaan?

Marco en Franjo, de initiatiefnemers van Circopomp, konden de cijfers niet meer negeren: jaarlijks komen er maar liefst 830.000 nieuwe circulatiepompen op de Nederlandse markt. 

Welk percentage van dit enorme aantal pompen wordt hergebruikt? Slechts 1,6 procent. Hierdoor belandt ieder jaar 1.900.000 kilo aan oude pompen op de vuilnisbelt. Een deel van het afval verkoopt Nederland aan het buitenland, maar de meeste pompen worden daar simpelweg gedumpt…

Marco en Franjo beseften dat dit anders kan én moet. Zeker als Nederland circulair wil zijn in 2050. Daarom hebben zij het Circopomp keteninitiatief opgericht. Het ombuigen van de productieketen naar een circulair systeem kan namelijk alleen als meerdere productiepartners de handen ineen slaan.

Hoe werkt het precies?

Verschillende groothandels en fabrikanten hebben zich al aangesloten bij het initiatief. Zij zamelen de gebruikte circulatiepompen in. Circopomp zorgt ervoor dat het materiaal vervoerd wordt naar de sociale werkplaats. Daar worden de pompen verzameld, gesorteerd en geconditioneerd. Sommige oude pompen kunnen direct weer ingezet worden, anderen zullen gerepareerd moeten worden. Het materiaal dat niet meer te redden valt, wordt gerecycled. Zo gaat geen enkel onderdeel voorgoed verloren.

Circopomp zet zich dus niet enkel in voor een circulaire wereld, maar ook voor sociale werkgelegenheid.

Wat levert Circopomp op?

Waar staat Circopomp over vijf jaar? De plannen zijn ambitieus. Over vijf jaar zijn er 200 000 oude pompen ingezameld.

Maar wat levert dit precies op? De impact van vijf jaar circulariteit gaat ver. Niet alleen bespaart dit 425.000 kilo aan nieuw materiaal, het levert ook 3300 uur sociale arbeid op. We bereiken 120.000.000 liter waterreductie en 900.000 kilogram CO2-reductie. Dat zijn maar liefst 950.000.000 bekertjes koffie!

Hoe kan jij meedoen?

Voor een circulair 2050 hebben we iedereen nodig. Dat betekent dat jij vandaag nog stappen kan ondernemen om bij te dragen aan een betere wereld. Ben jij een fabrikant of groothandel van circulatiepompen? Dan zoeken we jou!

Meedoen is simpel. Je kan oude circulatiepompen inleveren bij de vijf grootste groothandels van Nederland. Twijfel je of jouw pompen geschikt zijn? Dan is het antwoord waarschijnlijk ‘ja’. Het maakt namelijk niet uit welk merk, type of model circulatiepomp je retourneert. Kapot of werkend, met of zonder kabel: alle pompen komen in aanmerking. Het enige wat we vragen is om de pomp droog aan te leveren.

Krijg je zelf veel oude circulatiepompen terug uit reparatie- of renovatie-opdrachten? Dan kun je je eigen ‘Circopomp inzamelpallet’ in je werkplaats of magazijn zetten.

Je kan dan direct de oude pompen in de inzamelpallet verzamelen. Als de pallet bijna vol is, scan je eenvoudig de QR-code en vul je je gegevens in op de website. Wij halen vervolgens de volle pallet op en plaatsen weer keurig een lege inzamelpallet.

Heb je interesse in een eigen inzamelbak? Vul dan het contactformulier in. Dan hoor je snel van ons! Als je eerst meer wil lezen over Circopomp, klik dan hier.

Add a Comment

Your email address will not be published.