fbpx
  • contact@example.com
Hoe ziet een circulair Nederland eruit in 2050? Vijf grote veranderingen

Hoe ziet een circulair Nederland eruit in 2050? Vijf grote veranderingen

De vraag van de wereld naar producten lijkt wel oneindig. Helaas zijn onze grondstoffen dat niet. Willen we de aarde niet uitputten, zullen we steeds meer materialen moeten hergebruiken.

De Nederlandse Rijksoverheid heeft een ambitieus doel gesteld: een volledig circulaire samenleving in 2050. Een maatschappij waarin er geen afval meer bestaat, enkel grondstoffen die steeds weer opnieuw gebruikt kunnen worden. De doelstellingen vallen onder het Rijksbrede programma Nederland Circulair in 2050.

De inzet van Circopomp past naadloos binnen deze doelstellingen. Wij zijn het keteninitiatief dat circulatiepompen een tweede leven bezorgt. Samen met groothandels, fabrikanten, installateurs en de sociale werkplaats zorgen we ervoor dat oude circulatiepompen gered worden van de schroothoop.

Wil jij ook pompen een tweede leven geven? Lees op onze informatiepagina hoe je mee kunt doen.

Meteen een bijdrage leveren aan het verduurzamen van circulatiepompen ? Kom dan met ons in contact via het aanmeldformulier.

Maar hoe ziet zo’n circulaire samenleving er eigenlijk uit? Hoe zal het zijn om in onze samenleving en economie mee te draaien in 2050? Wij zetten de vijf grootste veranderingen op een rijtje.

1)    Bestaande productieprocessen verbruiken minder grondstoffen

In 2050 zullen we sommige producten nog steeds nodig hebben, zoals voedsel en kleding. Het grote verschil is dat bestaande productieprocessen zo zijn aangepast dat er zo min mogelijk grondstoffen voor nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verminderen van verpakkingsmateriaal en slimmere selectie van materialen.

2)    Nieuwe grondstoffen worden strenger geselecteerd

Zijn er in 2050 toch nieuwe grondstoffen nodig? Dan wordt er gebruik gemaakt van duurzaam geproduceerde grondstoffen die hernieuwbaar zijn. Dit betekent dat ze in principe onuitputtelijk zijn en dus niet uitgeput kunnen raken door (overmatig) verbruik. Denk hierbij bijvoorbeeld aan biomassa: een grondstof die voortkomt uit planten, bomen en voedselresten.

3)    Nieuwe producten worden circulair ontworpen

Naast een verminderd grondstoffenverbruik bij bestaande productieprocessen zullen er in 2050 nieuwe producten in omloop zijn die op een heel andere manier gemaakt worden. Deze producten zijn circulair ontworpen. Dit betekent dat alle onderdelen lang meegaan én hergebruikt kunnen worden. Zo gaan de materialen nooit verloren. Single-use producten zullen ondenkbaar zijn in 2050.

4)    We verbruiken inmiddels al twintig jaar veel minder grondstoffen

Al deze grote veranderingen zullen niet als een verrassing komen in 2050. Een tussendoel van de Rijksoverheid luidt namelijk:

‘In 2030 moet Nederland al 50% minder primaire grondstoffen gebruiken (mineralen, metalen en fossiel).’

De meest ingrijpende transitie zal dus wellicht al de komende acht jaar plaatsvinden! Steeds meer circulaire initiatieven zoals Circopomp duiken momenteel op, maar we hebben zeker nog een lange weg te gaan om dit eerste doel te halen.

5)    Er bestaat geen afval meer

De grootste verandering zal zijn dat we het concept ‘afval’ in 2050 niet meer kennen. Ten minste, niet zoals we nu met het grootste deel van ons afval omgaan. Producten en materialen die we niet meer gebruiken hebben in 2050 altijd een nieuwe bestemming (en gelukkig niet de vuilnisbak). Sowieso zullen onze spullen zodanig ontworpen zijn dat ze zo lang mogelijk functioneren.

Is het product echt niet meer te repareren? Sommige onderdelen zullen direct hergebruikt kunnen worden en ander materiaal zal ingezet worden voor nieuwe doeleinden. Kortom, in 2050 is de vuilnisbelt hopelijk verleden tijd.

Add a Comment

Your email address will not be published.